Akromegália

Mi az az akromegália?

A növekedési hormon túlzott mértékű termelése során kialakuló akromegália ritka betegség, a becslések szerint minden egymillió emberből 125 érintett, azaz Magyarországon kb. 1250 beteget jelent. A kialakulás lassú folyamata miatt a betegek jelentős hányada nem diagnosztizált, a látható jelek ellenére sokszor még a családtagok sem veszik észre az elváltozásokat.

Az akromegália egy olyan hormonális rendellenesség, amelyben az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont (GH) termel a testnövekedés lezárulása után. E túlzott termelést leggyakrabban az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza. A daganat növekedésének jellemző, még nem látható jelei többek között a fejfájás, látászavar, illetve látótérkiesés. Azonban a növekedési hormon túltermelése a csontok és a porcok növekedéséhez vezet, fokozatos fizikai változásokat okozva a testben.

Mik a betegség tünetei?

Az egyik legjellemzőbb jel a megnövekedett cipő és gyűrűméret, amelyet a láb és a kéz megnagyobbodása okoz. Idővel az arcberendezés is megváltozik; jellemző lehet az ajkak megvastagodása, a kiemelkedő homlok, a fogak eltávolodása egymástól, valamint a fej mérete is megnövekedhet.

A rendellenesség általában 40-45 éves korban jelentkezik.

A jól látható tünetek mellett mi lehet még jele a betegségnek?

 • zsibbadó vagy égető érzés a kezekben vagy a lábakban ,
 • carpális alagút szindróma, vagyis a csukló területén lévő ideg nyomása miatt a kéz és ujjainak fájdalma, zsibbadása, és gyengesége,
 • légzéskimaradás alvás közben, amelynek hátterében a légutak elzáródása áll a lágy szövetek duzzanata miatt,
 • kellemetlen testszaggal járó, fokozott izzadás,
 • fáradtság és gyengeség érzése,
 • fejfájás,
 • látásromlás,
 • merevedési zavar,
 • rendszertelen menstruációs ciklus és emlőváladékozás,
 • csökkent libidó,
 • ízületi fájdalmak a csontok és a porcok növekedése miatt,
 • megvastagodott és zsíros bőr,
 • a hang mélyülése.

A betegség lefolyása, kezelése

A kór lefolyása hosszú és súlyosan befolyásolhatja a beteg energiaszintjét, általános közérzetét, az izmok erősségét, az ízületek és a csontok állapotát. A kezelés általában a meglévő tumor sebészeti eltávolítását jelenti, figyelembe véve annak elhelyezkedését és méretét. Azonban nem minden daganat távolítható el teljes mértékben, és a kiújulás lehetősége is fennáll. A gyógyszeres terápia célja a növekedési hormon blokkolása vagy csökkentése.

A megfelelő kezeléssel a hormonális betegség gyakran kontrollálható, de sem a sebészeti beavatkozás, sem a tünetek visszaszorítása nem tudja visszafordítani a már kialakult ízületi deformitást és az azzal járó életminőség változást. Kezelés nélkül azonban a tünetek súlyosbodnak és társbetegségeket okozhatnak, mint pl.: a magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, egyes daganatok (pl. vastagbéldaganat) amelyek olyan súlyos állapotromlást eredményezhetnek, amelyek jelentősen befolyásolhatják a betegek életvitelét. Az akromegáliával járó megjelenésváltozás miatt az érintettek hajlamosak lehetnek a depresszióra és a kerülik a nyilvánosságot, így rendszeres orvosi ellenőrzéseken túl a lelki állapot gondozására is figyelmet kell fordítani.

Az akromegália egy egész életen át tartó állapot, amely folyamatos megfigyelést igényel, továbbá a korai felismerése és kezelése rendkívül fontos a szövődmények elkerülése és az életminőség javítása érdekében.

A növekedési hormon túlzott mértékű termelése során kialakuló akromegália ritka betegség, a becslések szerint minden egymillió emberből 125 érintett, azaz Magyarországon kb. 1250 beteget jelent.

Betegszervezet

RIROSZ - Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége

A RIROSZ 15 éve jött létre több éves előkészítő munka után. Napjainkban 58 ritka betegekkel foglalkozó civil szervezetet és számos egyéni tagot fog össze. A szövetség elkötelezett a ritka betegségben szenvedők és az őket kiszolgáló szervezetek segítése terén, problémáikat számos hazai, és tucatnyi európai szervezetben képviseli. A szervezet azért küzd, hogy a ritka betegséggel élők más betegekkel összehasonlítva is hátrányos helyzete megszűnjön, és életük könnyebbé, jobbá váljon.

WeboldalFacebook

Hasznosnak találta az itt olvasottakat? Ossza meg másokkal is!

Felhasznált források

Góth M, et al. Acromegalia. Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám. 2019. április, 65-71.
Lugo G, et al. Clinical Manifestations and Diagnosis of Acromegaly. International Journal of Endocrinology 2012;2012:540398

Az itt megtalálható információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást. Kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!