A tudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak a védőoltások

A védőoltásokról általában

A védőoltások sikere: letűnt járványok

Ma a tudományos háttér, a gyors információmegosztás és a védőoltások sokat segítenek a járványok megértésében és az ellenük való védekezésben. Most is ezen dolgozunk.

A magyar védőoltási program

Magyarországon a nemzeti immunizációs program nemzetközi összehasonlításban is példaértékű.

Felnőttkori immunizáció – Élethosszig tartó oltási program

A felnőttkori életminőségre és egészségmegőrzésre jelentős hatással vannak a védőoltással megelőzhető betegségek.

Nyájimmunitás – mire jók a védőoltások?

A védőoltások elsődleges célja, hogy a beoltott személyt megvédjük valamilyen fertőző betegségtől. Emellett ugyanakkor nagyon fontos közösségi funkciójuk is van.

Új irányok – a jövő védőoltásai

Ma a tudományos háttér, a gyors információmegosztás és a védőoltások sokat segítenek a járványok megértésében és az ellenük való védekezésben. Most is ezen dolgozunk.

A vakcinagyártás folyamata, avagy hogyan készül a védőoltás?

Az oltóanyag segítségével védettséget szerezhetünk egyes betegséget okozó, szabad szemmel nem látható, mikroszkópikus méretű élőlényekkel szemben, mint a baktériumok, vírusok (kórokozók).

Meningococcus okozta agyhártyagyulladás

A gennyes agyhártyagyulladás az egyik legrettegettebb, nemritkán halállal végződő, baktériumok által okozott betegség.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás.

Pneumococcus okozta betegségek

A pneumococcus baktérium számos betegséget okozhat főleg fiatal gyermekek és az idősek körében.

HPV okozta megbetegedések

A kórokozó család egyes típusai jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelősek lehetnek.

Bárányhimlő

A bárányhimlő korántsem ártalmatlan betegség, előfordulhat, hogy korábban teljesen egészséges fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell.

Rotavírus fertőzés

A rotavírus a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések leggyakoribb kórokozója világszerte.

Torokgyík

A diftéria súlyos betegség, a betegek 5-10%-a meghal, sőt egyes korcsoportokban (5 év alatt, 40 év felett) a halálozás elérheti a 20%-ot is.

Járványos gyermekbénulás

A klasszikus járványos betegséget, amely során a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak, a poliovírusok okozzák.

Haemofilus influenzae B okozta agyhártyagyulladás

A Hib fertőzést egy baktérium a Haemophilus influenzae „b” típusa okozza, amely felelős a súlyos betegség kialakulásáért.

Tetanusz

A betegség súlyos tüneteiért a baktérium által termelt méreganyag, a tetanospazmin nevű toxin a felelős.

Szamárköhögés

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Sárgaláz

A sárgaláz a vérzéses lázak közé tartozó, szúnyog által terjesztett vírusbetegség.

Veszettség

A veszettség egy súlyos, agy- és gerincvelő gyulladást okozó fertőzés.

Hastífusz

A betegséget a Salmonella typhi vagy a Salmonella paratyphi nevű tokos baktérium okozza.

Influenza

Az influenza vírus okozta hirtelen kezdődő, légúti és általános tünetekkel járó fertőző betegség.

Hepatitis A

A betegséget egy vírus okozza, amely a májsejteket betegíti meg, azok gyulladását előidézve. A tünetek is erre vezethetőek vissza.

A modern orvoslásnak és az innovatív gyógyszereknek köszönhetően az elmúlt közel fél évszázadban rengeteg súlyos, korábban gyakran halálos kimenetelű betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyan kezelhetővé. Ezen belül is a betegséget megelőző oltásokat tekinthetjük a tudomány egyik legnagyobb vívmányainak. Talán kevesen tudják, de a tiszta ivóvízhez való hozzáférés mellett a védőoltások hozták a legnagyobb áttörést a fertőző betegségek elleni küzdelemben.

Jelenleg összesen 26 féle védőoltás évente emberek millióit óvja meg gyakran életveszélyes fertőzésektől világszerte, miközben a soha nem látott ütemben zajló gyógyszerinnovációnak köszönhetően 24 további új, súlyos betegségek ellen védő vakcina kifejlesztése áll végső, reményteli fázisban.

Magyarországon a nemzeti védőoltási program nemzetközi összehasonlításban is példaértékű. Az átoltottsági ráta 98 százalék feletti, és összesen 12 betegség ellen kapnak államilag finanszírozott védelmet a magyar gyermekek. Így többek között tuberkulózis, szamárköhögés, torokgyík, tetanusz, gyermekbénulás, rubeola, mumpsz, kanyaró, Hepatitis B, humán papillómavírus, pneumococcus és Haemophilus influenzae B baktérium ellen. A bárányhimlő elleni védőoltás 2019. szeptemberétől válik térítésmentesen elérhetővé a nemzeti oltási program keretében, míg a 2 év alatti gyermekek számára kiemelt támogatással, 300 forint dobozdíj ellenében elérhető a meningococcus C elleni védőoltás.

A magas átoltottságnak köszönhető nyájimmunitás az egész közösség számára fontos, hiszen a védőoltás beadásával nem csupán az adott személyt védhetjük meg, hanem a környezetében élő embereket is. Azokat, akik megkaptak egy adott betegség elleni védőoltást, elkerüli a fertőzés. Így minél több olyan ember van, aki be van oltva, úgy csökken az esélye a fertőzések terjedésének.

Az immunizáció azonban nem csak gyermekkorban, de egy egész életen át fontos. Ahogy Európa, úgy Magyarország népessége is idősödik, és az emberek egyre nagyobb része válik fogékonnyá az akár végzetes kimenetelű, de védőoltással megelőzhető fertőzésekre. Ezért élethosszon átívelő oltási programra lenne szükség.

Amíg a gyógyszerekkel betegségeket kezelünk, addig a védőoltásokkal megelőzhetjük a gyakran életveszélyes fertőzések, betegségek kialakulását. A védőoltásoknak köszönhetően egyes megbetegedéseket ma már csak a tankönyvekből ismerhetünk, azonban ha a prevenciós szemlélet háttérbe kerül, akkor ezek a megbetegedések újra akár járványszerűen is visszatérhetnek. A prevenció fontossága mellett kezdetektől elkötelezett Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért a hatóságok és szakemberek partnereként lép fel a védőoltásokkal kapcsolatos tények és értékek széleskörű terjesztésében. Ehhez a közös munkához kívánunk hozzájárulni az egyes, védőoltással megelőzhető betegségek kapcsán összeállított,  tájékoztató anyagokkal.