Ízületi gyulladásom van?

a reumatoid artritiszről

A reumatoid artritisz

A sokízületi gyulladást az idősebb korosztály betegségének gondolják és sokan beletörődnek az ízületi fájdalmakba, gondolván, hogy ez az öregedés velejárója és azt hiszik ez nem is kezelhető, így nem is jelzik orvosuknak. Ezekre sajnos olyan mítoszok is ráerősítenek, mint pl.: a betegség generációról generációra száll. Ez azonban nem igaz, az öröklődési kapcsolat nem bizonyított és bármely korosztályban, még gyermekkorban is előfordulhat. A betegség a lakosság 1%-át érinti, általában 20-50 éves korban alakul ki, megjelenése háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Tovább
Porc
Gyűrűporc
Porckopás
Gyulladt ízületi hártya
Csökkent ízületi rés
Csontkopás

Mi okozza?

A reumatoid artritisz (sokízületi gyulladás) egy krónikus autoimmun betegség, pontos oka nem ismert, vélhetően az immunrendszer – amelynek a külső kórokozók elleni védelem a feladata – szabálytalan működése miatt az ízületeket támadja meg. Megfelelő kezelés hiányában a kór nemcsak a porcot (csont végét fedő, rugalmas szöveteket), de magát a csontot is károsíthatja. Idővel a porc elvesztése a csontok közötti ízületi felület csökkenéséhez vezethet. Így az ízületek kilazulhatnak, instabillakká, fájdalmassá válhatnak és elvesztik mozgékonyságukat, deformálódhatnak.

Az ízületi károsodást nem lehet visszafordítani ezért a korai kezelésnek kiemelt szerepe van.

Ismerje meg a tüneteket

Ismerje fel tüneteit

A sokízületi gyulladás megállapítása nem egyszerű, a betegségcsoport több mint 100 típusa és az ahhoz kapcsolódó tünetek is nehezítik a diagnózis felállítását. A betegség krónikus, azaz hosszan tartó, nemcsak az ízületeket, de az egész testet érintheti.

A reumatoid artritisz nagyon sokféleképp jelentkezhet, a lassú kialakulástól a hirtelen megjelenésig, amelyet akár órákig tartó intenzív fájdalom kísérhet. A tünetek sokszor maguktól elmúlhatnak és ismétlődhetnek, megjelenhetnek a klasszikus ízületi fájdalmak és duzzanatok, de olyan tüneteket is okozhatnak, mint a kiütés, szédülés, szívproblémák, amelyek látszólag nem kapcsolhatóak a reumatoid artritiszhez. Fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, hogy időben orvoshoz tudjunk fordulni, megelőzve a súlyos ízületi károsodás kialakulását.

A betegség korai tünetei könnyen összetéveszhetőek a túlzott aktivitás okozta fájdalmakkal,vagy az ízületi kopás tüneteivel:

Ízületi kopás (osteoartritisz)

Az egyik leggyakoribb reumatológiai betegség. Degeneratív állapot, amely az ízületek fokozott kopásának és elhasználódásának következménye, amellyel a porcot idővel elpusztítja. Az ízületi kopás gyulladásos tüneteket is okozhat. A betegség általában idősebb korban, 60 év felett alakul ki.

Fájdalom

 • a gyulladás okozta fájdalom lehet állandó és visszatérő
 • nyugalmi és aktív állapotban egyaránt jelentkezhet
 • a test egy bizonyos részét vagy több területet érintheti, gyakran a kéz és a lábfej kis ízületekben jelentkezik először
 • általában a test mindkét oldalát azonos időben és erősségben érinti

Duzzanat

 • a gyulladás bizonyos típusaiban az érintett ízület fölött a bőr elvörösödhet
 • duzzadás
 • érintésre meleg felület
 • 3 vagy több napid tartó duzzanat
 • havonta több mint háromszor fordul elő
 • csomók kialakulása a bőr alatt

Merevség

 • reggeli, felerősödött merevség, amely egy órát vagy azon túl tart
 • folyamatos ülő tevékenység után, pl.: hosszabb vezetés
 • az ízületek mozgatásának nehézsége, pl.: nehezen kel ki kedvenc foteljéből

További tünetek

 • fáradtság, energiahiány – sokszor szédülésként jelentkezik
 • étvágytalanság
 • súlyvesztés
 • hőemelkedés, láz
 • izzadás
 • szemszárazság – a gyulladás tünete
 • mellkasi fájdalom – a gyulladás tünete

Diagnózis felállítása

A diagnózis felállításának alapja az Ön tünetei, amelyet tesztek, az ízületek mozgástartományának vizsgálata követ A gyulladással, a merevséggel és azok időtartamával kapcsolatos észrevételei rendkívül fontosak orvosa számára. A vizsgálatokat Magyarországon 21 Arthritis Centrumban (gyermekek esetében 4 ) a betegségre szakosodott szolgálat látja el.

Mivel a reumatoid artritisz a test különböző részeit is érintheti, így azon tüneteknek is van jelentősége, amelyek látszólag nem köthetőek a kórhoz.

Miért fontos, hogy védjük az ízületeinket?

Ízületeink élethosszig tartó egészsége elengedhetetlen a jó közérzet, aktív és minőségi életvitel kialakításához és megtartásához. A reumatoid artritisz diagnózisa esetén az ízületek védelme, a fájdalom és a további károsodás megszüntetése a gyulladástól az elsődleges, amelyben a korai felismerésnek kiemelt szerepe van. Az ízületi gyulladás néhány fajtája a szívet és más szerveket is károsíthatja, azonban a megfelelő terápia alkalmazása védelmet nyújthat a szövődmények kialakulása ellen.

A sokízületi gyulladás több mint 90 000 embert érint. A betegség felismerésének és a korai kezelésének kiemelt szerepe van, bármely korosztályban, még gyermekkorban is előfordulhat.

Betegszervezetek

Reumabetegek a Célzott Terápiáért Közhasznú Egyesület

A szervezet betegegyesületként a biológiai terápiákat vezető Arthritis Centrumokkal együtt működik. Céljai elérése érdekében:

 • tájékoztató anyagokat készít és küld tagjainak;
 • rendezvényeket szervez;
 • a betegek egészségi állapotával és szociális terheivel, tevékenységeik nehezítettségével kapcsolatosan felméréseket végez;
 • ezeken alapuló javaslatokat tesz, felhívásokat intéz az egészségügy szereplőihez;
 • a társadalom egészéhez és döntéshozóihoz.
WeboldalFacebook
Magyar Reumabetegek Egyesülete

Az 1998-ban alakult Magyar Reumabetegek Egyesületének céljai között szerepel többek között a reumatológiai betegségekkel járó hátrányok feltárása, ezek széleskörű megismertetése a betegek, az orvosok és a társadalom körében, a reumatológiai betegségek kezelési lehetőségeiről, az új gyógyeljárásokról, a kutatások eredményeiről minél több információ, minél szélesebb körben való elterjesztése, valamint a betegséggel együtt élők oktatása a betegségükkel való együttélés, a szükséges gyógytorna, az otthon elvégezhető kezelések és a segédeszközök használata tekintetében.

WeboldalFacebook

Hasznosnak találta az itt olvasottakat? Ossza meg másokkal is!

Felhasznált források

 1. ARTHRITIS FOUNDATION – Understanding Arthritis elérhető: https://www.arthritis.org/about-arthritis/
 2. Versus Arthritis – What is rheumatoid arthritis? elérhető:  https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/rheumatoid-arthritis/
 3. https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/reumatoid_arthritis/37