Sclerosis Multiplex

Mi az a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (röviden SM) a központ idegrendszer gyulladásos betegsége. Magyarországon kb 8-10 ezer embert érint.

A SM kialakulásának kóroka nem teljesen egyértelmű. Autoimmun betegségnek tartják, melynek során a szervezet immunrendszere a saját szöveteit támadja. SM esetében az agy és a gerincvelő idegrostjait beborító és védő mielint teszi tönkre. A mielinhüvelyt az elektromos vezetékek szigetelőburkolatához lehet hasonlítani, sérülése esetén a benne futó elektromos ingerületek lassulhatnak, vagy nem is továbbítódnak, sőt maga az idegpálya is sérülhet.

Mi okozhatja a betegség kialakulását?

A sclerosis multiplexben, a többi autoimmun betegséghez hasonlóan, fontos szerepet játszik a genetikai háttér, és a környezeti faktoroknak is szerepet tulajdonítanak.

A kórfolyamatban az immunsejtek központi szerepe bizonyított: megtámadják az idegek mielin bevonatát alkotó sejteket és elpusztítják azokat, ezáltal kommunikációs zavar lép fel az agy és a test többi része között, az idegek akár véglegesen károsodhatnak, sérülhetnek.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek?

Az SM tünetei igen változatosak lehetnek az érintett terület, az idegrostok mennyiségének és a roncsolódás mértékének függvényében.
Minél több helyen jelentkezik, a tünetek annál változatosabbak, szerteágazóbbak.
A betegség tünetei attól függenek, hogy a gyulladás az agyban és a gerincvelőben mely területeket érint. Ezért is hívják az SM-et „ezerarcú kórnak”.
A tünetek sokszínűsége miatt sokan évekig járják az egészségügy útvesztőit, mielőtt kiderül, valójában mi okozza a panaszaikat.
Az alábbiakaban felsorolt tünetek bármelyike jelentkezhet, ami nem jelenti azt, hogy mindegyik mindenkinél előfordul.

A leggyakoribb tünetek

Zsibbadás, érzéskiesés

Zsibbadás, érzéskiesés

Ügyetlen kéz, a járás megváltozása

Gondolkodási zavarok, memória problémák

A vegetatív rendszer problémái: bél-, hólyagproblémák vagy szexuális zavarok

Kórós fáradékonyság, szorongás

Izomtónusváltozás, izomerőgyengülés

Látászavar, látásélesség romlás, kettőslátás

Diagnosztika

Neurológiai, MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) és egyéb vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózis felállításához.

Ezek mutatják meg, hogy milyen típusú és lefolyású betegségről van szó, ami befolyásolja a terápiaválasztást is.

Az SM típusai

Relapszáló remittáló SM

A betegek legnagyobb részét ez a típus érinti. A betegség e fajtájánál a relapszus (rosszabbodás) alatt tünetek lépnek fel, melyek azonban a relapszust követően teljesen vagy részlegesen megszűnnek, vagyis remittálnak. Hónapok, akár évek telhetnek el teljesen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel.

A relapszusok szabálytalan időközönként jelentkeznek.

Másodlagos (szekunder) progresszív SM

A relapszáló SM idővel másodlagos progresszív formába (röviden SPSM) mehet. Itt a relapszust követően a tünetek csak részben szűnnek meg, a mozgáskorlátozottság egyre fokozódik. Végül alig jelentkeznek relapszusok, helyette folyamatos romlás tapasztalható, azaz a betegség progresszív.

Elsődleges (primer) progresszív SM

Ez a legritkább típus. A betegség ezen változatánál nincsenek relapszusok – tünetmentes időszakok -, kezdetektől fogva egyre több tünet és nagyobb mértékű leépülés észlelhető anélkül, hogy közben az állapot időszakosan javulna.

Terápiák

Az utóbbi évtizedekben az SM-kutatás hatalmasat fejlődött, melynek köszönhetően számos terápiás lehetőség elérhető. Az SM betegséget meggyógyítani nem, de hosszútávú kezeléssel lefolyását módosítani  lehet. Fontos a terápiát korán, a tartós károsodások kialakulása előtt elkezdeni.

Akut relapszus terápiák: a fellángolások, visszaesések idején csökkenti a gyulladást, a tüneteket. A betegség hosszútávú alakulását nem befolyásolja.

A betegség lefolyását módosító gyógyszerek: A gyógyszeres kezelés lassíthatja a betegség előrehaladását, illetve csökkentheti az újabb visszaesés esélyét. A betegségmódosító terápiát immunterápiának is nevezhetik, hiszen a célpontok az immunrendszer bizonyos elemei. Többféle hatásmechanizmusú gyógyszer elérhető.

Vannak injekciós, infúziós és szájon át szedhető gyógyszerek. Ennek köszönhetően a személyre szabott – életkorhoz és betegségaktivitáshoz igazodó – terápiaválasztás lehetősége biztosított.

Elérhetőek továbbá olyan gyógyszerek is, melyek az egyes panaszokat csillapítják. Ilyenek lehetnek pl. a vizelettartást segítő szerek, izomlazítók, fájdalomcsillapítók stb. A fizikai állapot megőrzésében fontos a gyógytorna, a lelkiállapot kezelésére pszichoterápia ajánlott.

Életmód és gyermekvállalás

A megfelelő színvonalú életminőség fenntartásában segít az étrendi, életmódbeli javaslatok követése, a társas kapcsolatok ápolása, a közösségi élet és a betegszervezetek támogatása. SM-betegek esetében különösen fontos a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás és a túlfeszített élet kerülése. Az országban több mint 30 SM centrum várja a betegeket és biztosítja a megfelelő ellátást számukra.

A gyermekvállalás a legtöbb férfi és nő számára hozzátartozik a teljes élethez. Az SM-mel élők is vállalhatnak gyermeket, a betegség ezt nem zárja ki, habár több körültekintést igényel.

Női beteg estén a terhességet a betegség stabil szakaszára kell tervezni és az SM terápiát is ehhez ajánlott igazítani. Az SM nem örökletes betegség, a gyermeknek a szülők ezt nem adják tovább, a hajlam azonban örökíthető. Egy SM-beteg leszármazottainál csupán kicsivel nagyobb a kockázata az SM kialakulásának, mint olyan családokban, ahol nem fordul elő a betegség.

A betegség sem a terhesség, sem a szülés lefolyását, sem a szoptatást, sem a baba súlyát nem befolyásolja. A terhesség és szoptatás ideje alatt a gyógyszeres terápiák egy része nem alkalmazható. Mindezek megbeszélése és egyeztetése a kezelőorvossal feltétlenül szükséges.

Hasznosnak találta az itt olvasottakat? Ossza meg másokkal is!

SM-betegeket támogató partnerszervezet

Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

Az SM-betegek százainak jelent reményt, ha az Alapítvány rehabilitációs központja mára felszerelt, 14 ágyas lakóotthon részlege is elindulhat, mert ezzel a centrum a nappali ellátást nyújtó régiós szerepkörből kilépve, valódi országos központtá válhat, ahová az ország egész területéről érkezhetnek sorstársak több hetes neurorehabilitációra. Alapítvány emellett önkéntes segítő szolgálat szervezésével, programokkal, érdekképviselettel is segíti a rászoruló SM betegeket.

https://www.msmba.hu/

https://www.facebook.com/MSMBA.hu/

Referenciák

https://www.egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/1093-szklerozis-multiplex.html

30/2010. (IV. 29.) EüM rendelet

https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/291/a-sclerosis-multiplex

Biernacki T. et al. Epidemiology of multiple sclerosis in Central Europe, update from Hungary. Brain and Behavior. 2020;10:e01598.