Mielóma

tünetek és rizikófaktorok

Mi az a Mielóma Multiplex?

A mielóma multiplex a csontvelő plazmasejtjeinek, az ellenanyagokat termelő fehérvérsejteknek a rákos megbetegedése.

A rákos vagy rosszindulatú plazmasejteket mielómasejteknek nevezik. A mielómát „multiplex”-nek, vagyis többszörösnek nevezik, mert gyakran több folton vagy területen is megtalálható a csontban, ahol növekszik.

Megjelenhet daganatként és/vagy csontvesztéssel érintett területként is, és azokat a területeket érinti, ahol a csontvelő aktív a felnőtt szervezetben: a gerincoszlop, koponya, medence és bordák csontjain belüli üreges területet, valamint a váll és csípő körüli területeket.
A mielóma szó a görög myelo- („velő”) és -oma („daganat”) összetételéből képződött.

A mielóma multiplexet (onkogén esemény következtében elváltozott) rosszindulatú plazmasejtek csontvelőn belüli kóros felhalmozódása jellemzi, amely az alábbiakat okozhatja:

A csontvelő normál működésének csökkenése, esetleges vérszegénységgel, a fehérvérsejtszám (leukopénia) és vérlemezkeszám (trombocitopénia) csökkenése.

Olyan kóros antitestek (M-fehérjének nevezik) túlzott mennyiségben történő szintézise, amelyek felgyülemlenek a vérben és a vizeletben, ezzel növelve a vér sűrűségét és veseelégtelenséget okozva.

Az oszteoblasztok és oszteoklasztok közötti helyi egyensúlyzavar, ami a csontok károsodásához, elgyengüléséhez és pusztulásához vezethet.

Rizikófaktorok

 • Sötét bőrszín

 • Előfordulás a családban

 • Férfi nem

 • Időskor

 • Öröklődés

A mielóma pontos oka nem ismert még. Ennek ellenére az elmúlt 10 évben végzett kutatások hasznos információkkal szolgáltak a betegség kialakulását és súlyosbodását elősegítő néhány tényezőre vonatkozóan.

Annyi biztosnak látszik, hogy a mielóma multiplex gyakrabban alakul ki időseknél, férfiaknál, sötét bőrszínűeknél, illetve olyanoknál, akiknek családjában már fordult elő hasonló megbetegedés. Emellett örökletes tényezőknek is szerepet tulajdonítanak.
A mielóma multiplex az esetek körülbelül 5-7 százalékában olyan személynél alakul ki, akinek közeli rokonsága körében korábban már fordult elő mielóma multiplex.

Amennyiben valamelyik családtagjánál már diagnosztizáltak hasonló betegséget, ezt az információt feltétlenül ossza meg orvosával. Előfordulhat, hogy ezen adat birtokában az orvos korai szűrővizsgálatokat tart majd szükségesnek.

Tünetek

Súlyos esetekben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, így például:

 • Gyengeség
 • Érzéscsökkenés a lábakban
 • Gyakori, tartós, főként légúti fertőzések
 • Vérszegénység
 • Fáradtság
 • Rossz állóképesség és légszomj már enyhe terhelést követően is
 • A húgyhólyag ürítése feletti kontroll elvesztése*

*a gerincet érintő elváltozás okoztagerincvelői vagy ideggyöki nyomás miatt

A mielóma multiplex (MM) klinikailag nagyon változatos módon jelentkezik: a betegségnek nincsenek specifikus tünetei. A betegek közel egyharmada tünetmentes lehet a diagnózis felállításának időpontjában, ami azt jelenti, hogy a betegséget rutinszerűen elvégzett vérvétel során fedezik fel.

A betegség leggyakoribb jellegzetességei: csontrendszeri tünetek mint például a hátfájás, főként hosszú csontok, koponya, bordák és medence területén. A fájdalom tartós, és általában nem hatnak rá a szokásos fájdalomcsillapítók. Ha a csontkárosodás tartós, van, akinél a gerinc kóros görbülete, csigolya-összeroppanás vagy patológiás törés figyelhető meg.

Ezen felül alacsony vérlemezkeszám esetén jelentkezhetnek véraláfutáshoz hasonló pirosas/lilás elváltozások a bőrön, fogínyvérzés vagy orrvérzés. Egyéb nem specifikus tünetek mint a zavartság, fejfájás, látászavarok, láz és fogyás (főként veseelégtelenség és/vagy magas kalciumszint esetén észlelhető).

A mielóma multiplex lefolyása

A kezelés nagyarányú sikeressége ellenére a betegség visszaesési előfordulása magas. A kezelés célja tehát a visszaesés megakadályozása, a szövődmények csökkentése és az élettartam megnövelése. Ha a betegség kiújul, a kezelést meg kell ismételni. Jelenlegi célunk teljes válaszadási arányt elérni a mielóma multiplex új gyógyszerekkel való kezelése során.

Ez jelentősen befolyásolja majd a betegség minden felmerülő, lehetséges szövődményét, és megnöveli a betegek túlélési arányát.

Hazánkban évente 4-500 embernél fedezik fel a mielóma multiplexet, a csontvelő plazmasejtjeinek rákos megbetegedését. A betegség oka nem ismert, nem meglőzhető. Tudj meg többet a mielóma multiplex korai tüneteiről!

Mielóma multiplex-szel diagnosztizált betegeket segítő partnerszervezetek

Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA)

A MOHA küldetése a betegek hiteles tájékoztatása, érzelmi támogatása és érdekeik érvényesítése a mindenkori döntéshozók felé. A korszerű kezelési lehetőségekkel kapcsolatos általános, közérthető tájékoztatásban segítik az érintetteket a legkiválóbb szakemberek bevonásával, betegtájékoztató kiadványokkal, ismeretterjesztő programokkal, világnapi találkozókkal. Kifejezett céljuk a társadalom egészségértés szintjének emelése és a bizonyítékokon alapuló orvoslás iránti bizalom megerősítése.

WeboldalFacebook
Magyar Rákellenes Liga

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatainak tekintik az egészségnevelést, figyelemfelhívást a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezését és népszerűsítését a lakosság körében. A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatják, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítik elő.

WeboldalFacebook

Hasznosnak találta az itt olvasottakat? Ossza meg másokkal is!

Felhasznált források

A jelen kiadványban szereplő információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást. Kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!