Növekedésihormon-hiány

A növekedési hormon hiánya ritka betegség, hátterében többnyire veleszületett genetikai betegség áll, azonban spontán is kialakulhat, például rejtett pajzsmirigy-, illetve mellékvese-problémák miatt.

Tudjon meg többet

Akromegália

A növekedési hormon túlzott mértékű termelése során kialakuló akromegália ritka betegség, a becslések szerint minden egymillió emberből 125 érintett, azaz Magyarországon kb. 1250 beteget jelent.

Tudjon meg többet

Amiloidózis

Szív- és gyomorproblémák, idegi fájdalmak; ezek a tünetek számos betegségre utalhatnak, azonban a tünetek együttes megjelenése egy ritka és életveszélyes betegséget is jelezhet, a transztiretin amiloidózist. A kór jelenleg a ritka betegségek közé tartozik, azonban a szakértők szerint elképzelhető, hogy az amiloidózis egyes típusai nem is olyan ritkák, csak a betegek nem lettek megfelelően diagnosztizálva, mert tünetei sok más, jól ismert betegséghez hasonlítanak.

Tudjon meg többet

Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció gyakori szívritmuszavar, Magyarországon a becslések szerint minimum 200.000-300.000 embert érint. A pitvarfibrilláció sok betegnél tünetmentesen zajlik, ezért sem a beteg, sem az orvosok nem tudnak a beteg ritmuszavaráról. A pitvarfibrilláció férfiaknál gyakoribb, ugyanakkor nőknél többször alakulnak ki szövődmények (pl. szélütés).

Tudjon meg többet

Hemofília

A hemofília ritka, veleszületett, egész életen át tartó betegség. Az esetek 2/3-ában a hemofília nemhez kötődő öröklődő betegség, amelyet nők és férfiak is örökíthetnek, de míg a nők rendszerint csak a betegség hordozói, addig a betegség a férfiaknál jelentkezik.

Tudjon meg többet

Reumatoid artritisz

A sokízületi gyulladás több mint 90 000 embert érint. A betegség felismerésének és a korai kezelésének kiemelt szerepe van, bármely korosztályban, még gyermekkorban is előfordulhat.

Tudjon meg többet

Endometriózis

Magyarországon több mint 200 000 nő szenved endometriózisban! Minden 10. termékeny korú nő érintett, a fájdalmas menstruációval élő nők fele endometriózissal küzd. Az érintettek 67%-a viszont soha nem hallott erről a betegségről a diagnózis előtt!

Tudjon meg többet

Leukémia

A leukémiát sokan a gyermekek betegségének vélik, ám a csontvelő és a vér rosszindulatú megbetegedése 9-szer több felnőttet érint, mint gyermeket. Ismerd meg a leukémia típusait, tüneteit, rizikófaktorait

Tudjon meg többet

Mielóma

Hazánkban évente 4-500 embernél fedezik fel a mielóma multiplexet, a csontvelő plazmasejtjeinek rákos megbetegedését. A betegség oka nem ismert, nem meglőzhető.

Tudjon meg többet

Mellrák

Évente 8000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak hazánkban! Gyakori tévhit, hogy a dezorodorok, koffeintartalmú italok, vagy a túl szoros melltartó kockázatnövelő tényezők. Szintén sokan gondolják – tévesen – , hogy az emlőrák első jele a mellben megjelenő csomó.

Tudjon meg többet

Tüdőrák

Hazánkban a halálos daganatos megbetegedések 27 százaléka tüdőrák, évente 9000-en halnak meg a betegségben. Sokan hiszik tévesen, hogy csak a dohányzókat érinti a betegség. A betegek 15%-a soha nem dohányzott. Gyakori tévhit, hogy minden tüdőrákos beteg köhög. A betegek 35%-a nem panaszkodik erre a tünetre.

Tudjon meg többet

Vastag- és végbélrák

Hazánkban évente 5000-en halnak meg vastagbélrák következtében. A betegség 10-12 év alatt alakul ki, a népegészségügyi szűréseken való részvétel és a korai felismerés életet menthet!

Tudjon meg többet