A patológus a daganatos betegek ellátásának kulcsfontosságú szereplője, a betegség pontos diagnózisának felállításában, a gyógyulást segítő kezelések megtervezésében működik közre.

A patológus munkája többnyire rejtve marad, mert a vizsgálatot kérő kezelőorvossal áll közvetlen kapcsolatban, és nem a beteggel. A sebészi vagy szakorvosi mintavételből, esetleg műtétből származó anyagok szövettani, molekuláris genetikai elemzésével és osztályozásával a patológus állapítja meg a betegség típusát, súlyosságát, stádiumát, és megkeresi azokat a génhibákat, amelyek az új, célzott terápiás gyógyszerek alkalmazásának elengedhetetlen feltételei.

A patológiai lelet átfutási ideje általában 8-10 naptól akár több hetet is igénybe vehet, és csak ezek után tudja kezelőorvosa azt értékelni, a fizikális vagy képalkotó vizsgálatok eredményeivel együtt megítélni milyen kezelésre lesz szükség (műtétre, sugárterápiára, kemoterápiára, hormonterápiára, célzott terápiára, ill. milyen sorrendben), esetleg újabb kiegészítő vizsgálatokat kérni. A betegek sokszor rosszul élik meg ezt a várakozást, de a cél a várhatóan leghatékonyabb és legkevesebb mellékhatással járó, a daganat kialakulásának okát célzó terápia megtalálása.